Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κουφωμάτων PVC

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κουφωμάτων PVC

Κουφώματα PVC – Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα

Τα κουφώματα pvc παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια σε παράθυρα και πόρτες σε πολύ καλές τιμές. Διάβασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Κουφώματα pvc

Τα κουφώματα pvc χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη χώρα μας παρόλο που σίγουρα ακόμα διατηρούν την 1η θέση τα κουφώματα αλουμινίου. Δεν υστερούν σε ποιότητα, και έχουν υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες. Ο κύριος λόγος άνθισης του συγκεκριμένου είδους κουφώματος είναι οικονομικός. Είναι τουλάχιστον 20% πιο οικονομικά σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου, ενώ παράλληλα δεν έχουν μειονέκτημα στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι τα κουφώματα pvc ενισχύουν τη θερμομόνωση του σπιτιού. Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό ως γνωστόν είναι κακός αγωγός της θερμότητας, συγκριτικά και με τα κουφώματα από αλουμίνιο.

Μάθε για τα Κουφώματα Αλουμινίου

Ας δούμε όμως τι είναι το pvc αλλά και κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους. PVC λέγεται το πολιβινιλοχλωρίδιο, που σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη πλαστικού, αποτελείται μόνο κατά 43% από πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο 57% είναι το κοινό μαγειρικό αλάτι. Είναι μία εντελώς νέα κατασκευή η οποία έχει παρθεί από τη φύση και είναι η εξέλιξη από το απλό πλαστικό που παρασκευάζεται από καουτσούκ.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους

 1. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζει τα κουφώματα pvc, είναι το χαμηλότερο σε σχέση με τα αλουμίνιακόστος τους. Ωστόσο δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια δεύτερη φθηνή λύση, αλλά μια οικονομικότερη, εξίσου ποιοτική με τις υπόλοιπες. Τα κουφώματα pvc είναι φθηνότερα 20% (ίσως και περισσότερο) σε σχέση με τα υπόλοιπα.
 2. Χαρίζουν ιδιαίτερη θερμομονωτική ικανότητα, που προέρχεται από το γεγονός ότι το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι στην επιλογή κουφωμάτων pvc δεν θα υπάρχει μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό του σπιτιού και αντίστροφα, κάτι που συνεπάγεται διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο άρα και εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.
 3. Το 3ο χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια που τα χαρακτηρίζει. Υπάρχει η παρεξηγημένη εικόνα πως τα κουφώματα pvc δεν ασφαλίζουν λόγω του υλικού τους, γεγονός που ίσχυε παλαιότερα. Τα κουφώματα pvc διαθέτουν εσωτερικό προφίλ αλουμινίου, που προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.
 4. Η ηχομόνωση. Το πλαστικό εκτός από κακός αγωγός της θερμότητας, δεν επιτρέπει και τη μετάδοση του ήχου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν την ένταση των εξωτερικών ήχων κατά 70%.
 5. Έχουν ιδιαίτερη ευκολία στην τοποθέτηση τους στο σπίτι. Σύμφωνα με τους τεχνικούς η εφαρμογή τoυς είναι τέλεια και οφείλεται στη μικρή σκληρότητα του υλικού, που το κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο.
 6. Τα σύγχρονα κουφώματα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αντίσταση στη βροχή και στους ανέμους. Λόγω αυτής της στεγανότητας δεν συγκεντρώνει υδρατμούς εσωτερικά, κάτι που συμβαίνει στο εσωτερικό των κουφωμάτων αλουμινίου ευκολότερα.
 7. Τέλος χαρακτηρίζονται από μικρό κόστος συντήρησης και ταυτόχρονα μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεν χρειάζονται βάψιμο και γενικά συντήρηση, παρά μόνο απλό καθαρισμό κυρίως για λόγους αισθητικής.

Εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών δεν αλλοιώνονται, δεν χαλάνε εύκολα και δεν σκουριάζουν, ακόμα και σε περιοχές με υγρασία.

Τα κουφώματα pvc αποτελούν και αυτά εν μέρει οικολογικά υλικά

Το pvc ανακυκλώνεται έως και 7 φορές μέχρι να αχρηστευθεί, ενώ τα προφίλ από τα κουφώματα pvc έχουν την ιδιότητα να σβήνουν μόνα τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πλέον τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα pvc δεν κιτρινίζουν

Γενικότερα δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους είτε είναι χρωματιστά είτε άσπρα, καθώς η ποιότητα των υλικών πλέον που χρησιμοποιούνται έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα εκτός από πλεονεκτήματα.

 1. Το κυριότερα μειονέκτημα είναι ευάλωτα στις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
 2. Δεύτερο αρνητικό χαρακτηριστικό, που περισσότερο όμως αναφέρεται σε παλαιότερα κουφώματα, είναι αυτό της ασφάλειας.
 3. Παλαιότερα αποτελούταν μόνο από pvc υπήρχε ένα θέμα ασφαλείας, καθώς ως γνωστόν το πλαστικό δεν είναι συμπαγές και σκληρό υλικό, αλλά είναι εύκολο να σπάσει να φθαρεί και να είναι γενικά πιο ευάλωτο. Και αυτό το πρόβλημα έχει ουσιαστικά λυθεί τα τελευταία χρόνια.
 4. Πλέον τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα pvc συμπεριλαμβάνουν και ένα εσωτερικό προφίλ αλουμινίου, που δίνει στα κουφώματα σας ασφάλεια, σιγουριά και αντοχή όπως προαναφέρθηκε.
Εμπιστευθείτε τα συνθετικά κουφώματα PVC και απολαύστε υψηλή αισθητική, άνεση, ασφάλεια και οικονομία! 
Ενημερωθείτε για τις σειρές συνθετικών κουφωμάτων PVC της GEALAN.
____
 
* Το άρθρο μας έχει βασιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του σε άρθρο του https://www.texnitesonline.gr. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Βίντεο με διάφορες εγκαταστάσεις κουφωμάτων PVC του Μάστορα Σπυρέτου

Μοιραστείτε το άρθρο

Διάφορες εγκαταστάσεις

Ξύλινα κουφώματα στην Πάρο

Ξύλινα κουφώματα στην Πάρο

Ο MASTORAS SPYRETOS έχει πλέον παρουσία και στις Κυκλάδες, ανοίγοντας έκθεση στην ΠΑΡΟ-ΑΝΤΙΠΑΡΟ (Επαρχιακή οδός Παροικιάς-Αλυκής).

Σύντομη φόρμα επικοινωνίας
Συμπληρώστε ότι σας ενδιαφέρει